tiistai 3. syyskuuta 2013

Santunhoitopäivä, hieroja siis

Tänään oli otsikon mukaisesti hoitopäivä Santulla. Olin varannut Hankalinin Erikan hieromaan Santun. Erikaa en olekaan nähnyt moneen vuoteen, kun Santtua oon ehtinyt tässä vuoden aikana hoidattaa eri ihmisillä. Santtu on käynyt kertaalleen osteopaatti Markus Laioksella ja kaksi kertaa hierojalla, joka tekee myös kranio-sakraaliterapiaa, Teemu Yrttiaholla. Nyt oli sitten Erikan vuoro. Oli muuten ilo kuulla, että Erikakin lähtee kouluttaumaan kranio-sakraaliterapian/osteopatian suuntaan ainakin joidenkin kurssien verran. Mielestäni hoito muutenkin oli tänään otteiltaan erilaista kuin useampi vuosi sitten. Hyvä näin. :-) Santtuahan ei ole hoidettu varsinaisesti minkään vamman takia, vaan olen vain pyrkinyt siihen, että huollatan koirani lihaksistoa ja rankaa jonkun kerran vuoteen, vaikkei oireita olisikaan. Nyt olin vähän katsellut, että Santulla on lanneosa aavistuksen jumissa, joten soittelin sitten hieronta-aikaa.

Käytin ennen Erikan tuloa koirat metsälenkillä, jotta on päivän lenkki heitetty ja tietysti Santun lihakset lämpiminä hierontaa varten. Erika halusi katsoa Santun liikkeet ensiksi ulkona, ja ensimmäinen kehu oli, että Santtu on todella jäntevässä kunnossa, ja hallitsee omat raajansa erinomaisesti. Kuulemma harva vuoden ikäinen koira voi liikkua noin joustavasti ja vapaasti ilman, että etenkin eturaajat vatkaavat joka suuntaan. Juoksutuksen jälkeen siirryimme sisälle, ja siellä Erika katseli Santun rankaa seistessä, istuessa ja maatessa. Aavistuksen verran Santulla oli "eriparia", oikea puoli hieman kanitti. Sen tiesin myös itse, kun olin Santtua katsellut. Mitään pahaa tuossa ei kuitenkaan ollut, mutta pieni ero löytyi.

Sitten Santtu pötkölleen käsittelyyn. Tosi upeasti antoi Santtu itsensä hoitaa. Ei mulla ole kukaan koira ollut noin helposti hoidettava. Vähän lopussa rupes olemaan tylsää, ja samalla vielä kun otettiin Santun niskaa (joka oli jonkin verran jumissa, teinipoika on ruvennut nyt vähän vetämään hihnassa), niin siinä oli tyyppi vähän levoton. Muuten kyllä ihan älyttömän hienosti. Ekaa kertaa vielä hierottiin lattialla, muut ovat hoitaneet aina pöydän päällä. 

Kysyin lopussa, miltä Santtu kokonaisuudessaan vaikutti. Kuulemma erittäin hyvältä. Jee! :-) Niskassa tosiaan lihasperäistä jumia vähän. Lisäksi oikea takajalka vähän "kanitti" enemmän verrattuna vasempaan. Erika epäili sen johtuvan siitä pentuajan varpaan murtumasta, sellainen voi jättää trauman pitkäksi aikaa kehoon, vaikka itse vaiva onkin aikaa sitten hoidettu. Kuitenkin murtunut varvas kuitenkin "pumppaantui" hyvin, eli se vaikutti hyvältä. Lanneosassa ranka oli aavistuksen jäykempi kuin sitten taas selän alueella, mutta hyvin sinne ilmeisesti sai liikettä. Mutta kokonaisuudessaan kaikki oli tosi hyvin, ja jos ei mitään akuuttia satu (kaatumisia, revähdyksiä, ym.), niin sitten katsotaan todennäköisesti seuraavaa hoitoa vasta lähempänä marras-joulukuun vaihdetta, kun alkaa messari lähestyä.

Kotihoito-ohjeiksi saimme, että Santun nesteytyksestä tulisi huolehtia, koska collieiden "tyyppivika" on juomattomuus. Santtu on aika hyvä juomaan itsekin, mutta tarpeen vaatiessa olen juottanut sitä helteillä ja rasituksen jälkeen Fitdog Energy ja/tai Recovery -jauheiden avustuksella. Kuitenkin veden tarve reilu 20kg koiralla on jopa litran verran päivässä (ja rasituksessa luonnollisesti vielä enemmän), eli hyvä olisi huolehtia riittävästä juomisesta. Lisäksi nyt muutama päivä rentoa ravailua, jotta kuonat poistuvat. Erika myös muistutteli minua, että rankemman rasituksen aikaan esimerkiksi viikon tai kahden kuureina magnesium ja b-vitamiini tekevät hyvää lihasjumien ennaltaehkäisyn takia. Hyvä valmiste on kuulemma Magnex Sitraatti+B6, jonka annostuksena Santun kokoiselle koiralle riittää ylläpitoon 1 tabletti/pv. Tarvittaessa annostusta voi myös hieman nostaa. Sitraattimuotoinen magnesium ilmeisesti imeytyy paremmin koiran elimistöstä, eli se on tehokkaampaa kuin "perinteiset" magnesiumvalmisteet. Täytynee siis käydä ostoksilla lähipäivinä.

Kyllä täytyy aina näiden hoitojen jälkeen olla iloinen siitä, miten terverakenteinen ja tasapainoinen Santtu kropaltaan on. Toivottavasti myöhemminkin Santtu pysyisi yhtä hyvässä kunnossa.

Lisäsin vielä alle omaan viestiinsä Santun kaikki luustokuvat halukkaille katseltaviksi.

2 kommenttia:

  1. Hyvältä kuulostaa :) Pitäisi kyllä Kertullekin pian varata taas aika hierojalle. Sunnuntaina sen hieroin itse. Selkä oli todella hyvä, mutta lapojen välissä on hiukan kireyttä. Ne pitäisi hieroa ammattilaisen auki, vaikka hitusen sain niitä paremmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pääasiassa tosiaan onneksi kaikki hyvin. :-) Vaikka kyllähän se niin on, että aktiivisilta koirilta meinaa aina edes jotain pientä löytyä. Pitäisi Santtu käyttää välillä myös osteopaatilla. Täytyy sellaista katsoa varmaan loppuvuoteen.

      Poista